[Senast uppdaterad januari 2005]


[om monarki.nu][nyheter och kommentarer][artiklar och krönikor][fakta och argument][tips: vad du kan göra][idéer: förslag på hur vi gör monarkin ännu bättre][brev: tillrop från läsarna][länkar: andra rojalistiska webplatser m m][stöd: Monarki.nu]

Brev till Monarki.nu

Här publiceras en del av de mail och brev Monarki.nu fått.
Om du inte satt ut signatur antar jag att du vill stå med ditt namn under ditt inlägg
Monarki.nu förbehåller sig rätten att korta insända bidrag.

10/4

Tack och Lov!
Ett ställe, förutom kungliga hovstaterna, där man kan läsa om monarkins betydelse på nätet. Vi har ju ett oerhört stöd från folket i denna frågan, kanske borde vi också skylta med andra länders exempel. Spaniens konung Juan Carlos I avvärjde en statskupp 1981 då reaktionära militärer höll ett par parlamentsmandat gisslan i kongressen. Genom slipad argumentation lyckades han få en oblodig avslutning på konflikten. Han började att införa demokrati i landet redan vid trontillträdet 1975 (efter Francos död), och det första parlamentariska valet hölls 1978. Thailands nuvarande kung avvärjde en statskupp under 90-talet och demokratiserade landet ännu mer efter det.

Norges kung ledde motståndsrörelsen under den tyska ockupationen 1940-45. Danmarks kung sydde på sig en judestjärna utanför slottet, på en liten bänk, och red sedan i protest genom Köpenhamn efter det tyska dekretet som beordrade danska judar att följa nazismens rassegregeringslagar. Danska folket följde hans majestäts exempel. Storbritanniens kung och hans drottning gick i rasmassorna under andra världskrigets London och hjälpte sjukvårdare med att plocka ut folk.

Bulgariens odemokratiskt avsatta kung leder landet för tillfället. När han anlände till huvudstaden ropade folk på flygplatsen "Vi vill ha vår kung". Han avsattes genom ett utav kommunisterna manipulerat val.
Lite fler svenska exempel? Karl XII var den siste fältherren och generalsperson som marscherade längst fram i ledet. Gustav V spelade tennis med en jude i tyskland i protest mot Hitlers segregering, och skällde dessutom ut honom offentligt för samma orsak. Du har mycket material att gå på. Använd det. Och publicera inte bara pensionärers eller äldre människors brev, det matar bara republikanernas argument gällande "bara gamlingar och rasister gillar monarkin".

MVH Patrik


Tack för uppmuntran Patrik. Jag funderar just på att göra en sida om monarkins fördelar även utanför Sverige

Bulgariens intresse för att återinföra sin monarki är intressant och inte alls överraskande. Deras monarki avskaffades, liksom resten av östeuropas monarkier genom ett "val" fullständigt kontrollerat av ockupationsmaktens bajonetter. Samma sak gällde monarkin i Italien där USA riggade en av dem själva blixtsnabbt framtvingad folkomröstning. De förhindrade monarkisterna från att bedriva kampanj och förvägrade de miljontals soldater och flyktingar som fortfarande fanns utomlands rätten att rösta.

Vad gäller åldern på de monarkister som hör av sig hit så vet jag faktiskt inte vad den är såvitt de inte skriver det själva. Men i de fall (sådär hälften) man vet eller kan göra en kvalificerad gissning av deras ålder så rör det sig om allt mellan 18 och 70, både utlandsfödda och Sverigefödda, rätt bra tvärsnitt av befolkningen tycker jag.

mvh Per Hagwall, 37 år


31/3

Hej.

1. Om nu argumentationen ska hållas på saklig nivå, undvik då texter som "republikansk rödvinsmiddag i en k-märkt kåk på Söder".

2. Ang. kungen som demokratisk institution: I en demokrati förutsätter jag att du/ni såväl som jag hävdar att alla människor ska ha samma värde och rättigheter/skyldigheter.
- För närvarande kan t.ex. kungen inte åtalas om han begår något brott - han står ovanför lagen. Helt oacceptabelt!
- Kungen betalar inte skatt för sin stora förmögenhet - helt oacceptabelt.
- Om han ska betraktas som en representant för svenska folket - skippa då alla otidsenliga tilltal och tilltala honom med du. Allt annat är ju kryperi och antyder att han skulle vara mer värd än vi andra.

MVH Nils-Åke Hammarstedt


Det måste väl få vara tillåtet att raljera med den klick av kultur- och journalistpersonligheter som dominerar landets tyckarkolumner och som anser sig ha en självpåtagen rätt att definiera att folkmajoritetens åsikt i denna fråga inte har något värde? Om dock min karakteristik av mina meningsmotståndare någon gång skulle komma i närheten av Republikanska Föreningens ordförande Birgitta Ohlssons "rasistiska pensionärer" så får du gärna tillrättavisa mig.

- Att kungen inte kan åtalas är inte på något sätt märkligt. Som jag skrivit på sajten är statschefen, av uppenbara skäl, rättsligt immun i civiliserade länder.
- Kungen betalar förmögenhetsskatt. http://www.aftonbladet.se/vss/ekonomi/story/0,2789,450067,00.html
- Människan Carl Gustaf har naturligtvis samma grundläggande människovärde som alla. Ämbetet han uppbär är det högsta i landet. Att inte tilltala kungen med "du" handlar helt enkelt om en respekt för landet och ämbetet.

Om man nu skall ha en monarki, vilket en överväldigande del av svenska folket vill, anser jag inte att den lilla republikanska minoriteten skall ha företräde att bestämma hur denna monarki skall utformas.

mvh Per Hagwall

24/3

Hej,

En hemsida för monarkin är efterlängtad. Saknar dock en bild på HM. Bra jobbat!

NT
21/2

Bäste Per Hagwall...
Jag blev oerhört glad efter att ha sett denna hemsida.

Som en hängiven monarkist, var det ett sant nöje. Jag är född i Iran och är självklart en anhängare av HKM. Shahen av Iran. Monarkin är en del av mig.

Jag skickar till dig min artikel ang. Hans Majestät Konungens uttalande om Brunei, och hoppas du att tycker om den.

Gud bevare HM. Konungen

Ardavan Khoshnood
13/2

Hej. Skrev ett brev till republik. nu och antagligen kommer dom att använda det som propaganda att så och så många har varit in på vår sida. Men dom redovisar inte hur många som har kritiska åsikter. Jag och väldigt många andra, speciellt dom äldre skulle jag tro, blir väldigt ledsen genom att höra den här debatten. Kungen gjorde en dum grej men vadå? Jag ursäktar inte hans uttalande, tror att det är en fråga om dålig information. Det finns många länder som så populärt har president men många gånger så tittar dom på och beundrar monarki. Snälla försök påverka, jag har följt CG sen jag var liten, jag vill fortsätta läsa om honom och hans liv fortsättningsvis. Mvh Berra.

10220